Ethän pilaa paistinpannuasi? Näillä vinkeillä pidennät pannun käyttöikää!

Paistinpannu levylle, nupit kaakkoon, odotetaan että pannu on savuavan kuuma ja sitten käristetään pihvit. Kuulostaako tutulta?

Ei hyvä, sillä laadukkaankin pannun pystyy pilaamaan vääränlaisella käytöllä, ja pannun ylikuumentaminen lienee virheistä pahin. Näinä aikoina paistinpannut ovat kovemmassa käytössä kuin kenties koskaan, joten on hyvä tietää, miten kokata pilaamatta pannuaan.

– Jos pinnoitetunpannun ylikuumentaa kerran, se voi olla lopullisesti pilalla. Etenkin induktiolieden kuumuus on niin kova, ettei levyä saa koskaan laittaa täysille, paitsi jos pitää keittää vettä kattilassa. Eli keskilämpö riittää kaikkeen paistamiseen, neuvovat yrittäjät Cristina ja Rolf Moborg laadukkaista keittiövälineistään tunnetusta kaarinalaisesta HEIROL-yrityksestä.

– Pannua ei myöskään koskaan kannata kuumentaa tyhjänä – eihän tyhjä pannu kerro, milloin se on valmis! Pannulle kannattaa aina laittaa rasvaa, koska siitä näkee, milloin pannu on kuumentunut sopivaksi, he sanovat.

Oikeaoppisessa paistamisessakin on omat niksinsä. Pannulle laitetaan mieluiten huoneenlämpöisiä raaka-aineita, ei jääkaappikylmiä, ja esimerkiksi pannuun laitetun lihan annetaan rauhassa paistua pari minuuttia ennen kääntämistä.

– Tyypillinen virhe on, että lihaa tökitään koko ajan. Ei tarvitse. Anna lihan paistua rauhassa, silloin se kypsyy tasaisesti ja paistopinnasta tulee kaunis, Rolf Moborg sanoo.

Tärkeää on myös huolehtia pannun puhtaudesta. Puhdistukseksi ei riitä talouspaperilla pyyhkäisy, sillä silloin lika jää pannun pintaan. Myöskään tiskikone ei tee pannulle hyvää, eikä se ei aina pese pannun pintaan palanutta tärkkelystä pois.

Parasta on laittaa jonkin verran vettä pannuun heti paistamisen jälkeen ja antaa pannun liota  rauhassa – näin kaikki lika lähtee irti helposti ja hankaamatta normaalilla tiskiharjalla tai sienellä.

Varsinkaan pinnoitetussa pannussa ei kannata säilyttää ruokia, jotka  ovat happamia, sillä silloin pinnoitus voi helposti vaurioitua.

Keittoastiat voi pilata myös suolalla. Kun keittää kattilassa pastaa, kannattaa lisätä suola joukkoon vasta kun vesi kiehuu. Jos suolan lisää liian aikaisin, se painuu kattilan pohjalle ja voi palaa pohjaan kiinni.

Moborgit suosittelevat, että kotoa löytyisi pari kolme erilaista paistinpannua: laadukas pinnoitettu peruspannu, kunnon lämpöä varaava teräspannu ja/tai valurautapannu.

– Moni sortuu ostamaan halvan pannun, jonka käyttöikä on lyhyt. Kun satsaa parempaan pannuun, sen on myös ympäristöteko, sillä laadukas pannu kestää vuosikausia. Meillä on asiakkaina paljon  turkulaisravintoloita, ja heillä pannut ovat todella kovassa käytössä. Saamme heiltä palautetta, että pannumme ovat kestäneet heillä vuosikausia, kun usein pannut kestävät ravintolakäytössä vain joitain viikkoja tai kuukausia, kertoo Cristina Moborg.

– Tavallisin pannun koko on halkaisijaltaan 28 senttiä, ja se riittää useimmille. Nyrkkisääntönä on, että mieluummin liian iso kuin liian pieni pannu.

Suomalaiset ovat tottuneet pinnoitettuihin pannuihin, mutta Moborgit suosivat itse teräspannuja – niitä näkee myös monissa kokkiohjelmissa, ja ravintoloissa ammattilaiskäytössä suosivat usein teräspannuja.

– Teräspannu on paras pannu kovaan paistamiseen, sen pinta ei naarmuunnu, sen voi laittaa liedeltä suoraan uuniin ja se on käytössä todella kestävä ja pitkäikäinen.

Teksti: Heli Nieminen
Kuvat: HEIROL

Etkö jaksa kokata kotona tänään? Tutustu take away -vaihtoehtoihin Turun alueella! Löydät yli sata ravintolaa palvelustamme osoitteesta https://ruokaliikkuu.fi/

Kommentit

mood_bad
  • Ei vielä kommentteja.
  • chat
    Lisää kommentti