Lihamureke, kinkkukiusaus ja tikka masala uudella tavalla – kokeile blendausta!

Moni haluaa vähentää lihan syömistä, muttei luopua siitä kokonaan. Yksi vaihtoehto on lisätä muiden ainesten määrää, jotta lihan osuus jää ruuassa pienemmäksi. 

Oletko kokeillut blendausta (The Blend), jossa lihan joukkoon sekoitetaan sieniä? Tällöin lihaa tarvitaan vähemmän, vaikka makua on enemmän, sillä sienten umami vahvistaa ruuan makua.

Reseptejä blendaukseen löytyy esimerkiksi kotimaisten Champ-herkkusienten nettisivuilta.

– Monelle sienet tuovat mieleen säilykesienet, mutta tämä on ihan eri juttu, kertoo yrityksen markkinoinnista vastaava Pia Oksa.

 Oksa kehuu, että tuoreet herkkusienet ovat koostumukseltaan miellyttävän napakoita ja miedon makuisia. Ne ovat myös täyttä ruokaa jalasta hattuun.

Kansainvälisestä nimestään huolimatta kysymyksessä on kotimainen tuote, ja Champ-herkkusieniä onkin kasvatettu jo 30 vuoden ajan Satakunnassa Mykora Oy:n kasvattamolla.

– Ekologisuus on meille tärkeää, ja herkkusienten tuotanto perustuu kiertotalouteen. Kasvualusta valmistetaan kotimaisista raaka-aineista, ja yhdestä kasvualustasta saadaan aina kolme satoa. Sen jälkeen alusta palautuu takaisin lähialueen pelloille maanparannusaikeeksi, kertoo Oksa.

Tikka masala

200 g Champ herkkusieniä
3 kpl broilerin rintafileitä
2 tl kurkumajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl korianterijauhetta
2 tl inkiväärijauhetta
2 tl juustokuminaa

1 tl suolaa
2 tl garam masalaa
1 dl maustamatonta jogurttia (laktoositon)
1 sipuli
1 chili
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa
2 dl kuohukermaa (laktoositon)


Tarjoiluun: basmatiriisiä, korianteria, maustamatonta jogurttia (laktoositon) 

Viipaloi herkkusienet ja pilko rintafileet reiluiksi paloiksi. Kaada jokaisesta mausteesta yksi teelusikallinen kulhoon jogurtin kanssa ja sekoita sienet sekä broilerit joukkoon. Anna marinoitua ainakin tunnin ajan. Viipaloi sipuli sekä hienonna chili ja kuullota ne öljyssä kattilassa tomaattipyreen ja loppujen mausteiden kanssa. Lisää joukkoon marinoidut sienet sekä broilerit ja kypsennä hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska sekä kuohukerma ja kypsennä loppuun. Tarjoa tikka masala riisin, jogurtin ja revityn korianterin kanssa. 

Tutustu myös kinkkukiusauksen ja lihamurekkeen resepteihin!

Teksti: Heli Nieminen
Kuvat ja reseptit: Champ herkkusienet

Kommentit

mood_bad
  • Ei vielä kommentteja.
  • chat
    Lisää kommentti